top of page
Writer's pictureLa Xixa

Teatre, comunitat i reflexió: unes jornades per recordar

La Masterclass de Teatre Fòrum de La Xixa, Edició 2022


El passat dissabte 12 de novembre, va tenir lloc la desena edició de la Masterclass de Teatre Fòrum Interseccional. Aquest espai de debat comunitari a través del teatre sempre és una data per a celebrar... però enguany ha estat realment excepcional!


Vam compartir la jornada en un entorn superagradable a l'Espai Jove La Fontana de Gràcia. Hi van participar més de 200 persones entre públic, participants dels grups de dinamitzadores, les dinamitzadores i el grup de teatre LEGACI! Ens va acompanyar un sol radiant de tardor, un no parar d'anar i venir de persones pels passadissos de Fontana i unes vibracions que oscil·laven entre la preocupació de fer-ho tot bé i les ganes de gaudir de tota aquesta energia que portàvem a dins!!



El grup de Teatre Legislatiu LEGACI va obrir la veda amb la presentació de la seva peça "NO", una obra de teatre performativa sobre el patrimoni, el llegat i la identitat. L'obra reproduïa articles del conveni de FARO, el qual esmenta que el patrimoni cultural ha de ser inclusiu, tenir en compte l'alteritat i donar-li cabuda en les seves pràctiques. Les actrius i actors realitzaven uns certs actes que mostraven la diferència entre la teoria i la pràctica, impedint l'escolta cap a certes veus i idiomes minoritzats, com l'Urdú. Després de 10 minuts de contemplació, gairebé sense prendre alè a causa de la força que desprenien les actrius i actors, es va iniciar el fòrum amb una bomba d'opinions de les espectadores. L'obra realment ens va remoure, com així ho van demostrar les intervencions del públic. A La Xixa, creiem que és molt important crear un espai d'escolta activa i segura - on la diferència és inherent - i reflexionar a partir d'aquestes diversitats.


Aquesta iniciativa forma part del projecte europeu LEGACI i del projecte "Grans sabers comunitaris i teatre fòrum" cofinançat per l'Ajuntament de Barcelona i destinat a promoure la participació ciutadana de la gent gran mitjançant iniciatives creatives i aprenentatges intergeneracionals i interculturals. Es tracta d'una proposta metodològica innovadora que combina, d'una banda, la recerca acadèmica sobre el concepte de patrimoni inclusiu i el Conveni de Faro i, d'altra banda, el potencial del teatre legislatiu per fomentar la reflexió i compromís ciutadà de les persones grans, joves i de diversos orígens sobre aquest tema. Com a resultat, s'ha fet un reportatge audiovisual que relata l'experiència de les persones participants que es pot accedir aquí. D'altra banda, les sòcies de la UAB i Universitat de Groningen estan elaborant dos estudis de cas a partir dels quals s'elaboraran una sèrie de recomanacions i conclusions entorn del procés viscut i que es compartiran amb entitats, persones i institucions de l'àmbit del patrimoni i polítiques culturals i socials per tal d'incorporar aquesta perspectiva a l'hora de prendre decisions i adoptar mesures en aquest sentit.


La jornada va continuar amb les peces de Teatre Fòrum dinamitzades per les participants del Curs de Dinamitzadores de Teatre Fòrum (Edició 2022). Aquest any, la formació es va realitzar en el marc del projecte VOICE: Voice and body of Adult Educators, destinat a la formació de formadores a través de metodologies combinades amb el Teatre de les Oprimides, el Treball de Processos, el Clown i altres recursos extrets de la dansa i del treball amb la veu. L'objectiu d'aquest procés va estar que poguessin explorar el seu rol de facilitadores i totes les dimensions amb les quals han de tractar per a desenvolupar les seves tasques com a dinamitzadores. Mitjançant aquests aprenentatges, van poder potenciar la comunicació verbal i no verbal, a través de la veu i del cos, i altres eines fonamentals per aplicar amb els seus propis grups, els quals durant la Masterclass van anar pujant a l'escenari a compartir les seves creacions.


Les deu obres presentades van tractar una gran varietat de temes conflictius de la nostra societat: racisme, islamofòbia, classisme, gordofòbia, masclisme, violència obstètrica, desnonaments, gentrificació, homofòbia, abús del poder, abús laboral, edatisme, solitud no desitjada, salut mental, etc. Temes que ens travessen en la nostra quotidianitat i en els que cal parar atenció, reconèixer les seves múltiples capes i aprendre estratègies d'acció per a poder fer-los front. Aquesta és la fi de la Masterclass: remoure consciències, promoure el debat comunitari i aprendre en comunitat. Tanmateix, el teatre Fòrum i la seva metodologia, permet la vivencialitat i la posada en escena de situacions i contextos on esdevenen aquests conflictes. Tot i que sigui fictici, la contemplació ens remou d'igual manera i ens permet reflexionar i donar-li un volta a les nostres posicions.


Les escenes representades ens fan reflexionar sobre què podríem fer en aquesta situació, portant a l'acció altres propostes de canvi, escoltant altres maneres de veure i entendre el món, compartint les nostres experiències i nodrint-nos les unes de les altres.


Des de La Xixa, ens sentim superagraïdes per l'enorme participació a l'esdeveniment. Ens recarrega d'energia per a continuar co-construint espais on escoltar-nos, on aprendre i cuidar l'alteritat, on totes les mirades tenen veu, on valorar altres experiències i donar visibilitat a situacions invisibilitzades. Espais de democràcia profunda!


Volem donar les gràcies a totes les Dinamitzadores de Teatre Fòrum que, durant l'any, han treballat intensament i han creat, juntament amb els seus grups de teatre, unes obres amb molta, molta XIXA!! També al grup de Teatre LEGACI i al "TEMAZO" que va portar a escena! Donem les gràcies a l'Espai Jove la Fontana i tot el seu equip, que ens han donat el suport i la cura necessaris per fer realitat la jornada! I sens dubte a tooootes les persones que van participar en aquesta vetllada!!


Estem encantades amb tot el que va passar dissabte.

Moltíssimes gràcies! Tenim les piles recarregades! Ens veiem a la pròxima!


Recordeu que aviat tornarem amb el següent curs de dinamitzadores de Teatre Fòrum!

Estigueu atentes a les nostres xarxes!






Comentários


  • Facebook - Black Circle
  • Twitter - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
bottom of page