top of page
Writer's pictureLa Xixa

Recopilació i Recursos Útils | 2021 La Xixa

Desde La Xixa volem compartir-te els resultats i recursos que hem estat creant al llarg d'aquest primer semestre de l'any 2021. Creiem que aquests materials poden ser útils per a professionals de l'àmbit social i educatiu; així com per persones interessades en la dinamització de grups i tècniques innovadores i inclusives en la diversitat.


DREAMS PROJECT

Després de dos anys i malgrat a la Covid-19, finalitzem el projecte Dreams, on hem estat treballant la transició educativa de la primària a la secundària, per evitar l'abandonament escolar prematur (AEP), especialment en contextos amb forta presència de diversitat cultural. I per què és important treballar aquesta transició? Perquè hi ha evidències que demostren que algunes de les causes de l'AEP sorgeixen arrel d'aquesta transició. La taxa aproximada de repetició a 6è de Primària és del 5% mentre que a l'ESO és del 15%. T'interessa saber-ne més?


📒 Consulta els resultats del Dreams, per a aconseguir una transició plena, conscient i segura aquí, així com la fitxa del projecte Erasmus +

A més, Barcelona ha estat l'encarragada d'allotjar la Dreams Conference, els passats 28 i 29 de juny, com a punt final del projecte. Durant aquestes jornades, vàrem tenir el plaer d'escoltar la veu dels infants i adolescents al voltant de la transició; de conèixer més sobre projectes i iniciatives educatives innovadores; de participar a la masterclass d'en César Bona (mestre i finalista del Global Teacher Prize); de gaudir d'una obra de teatre fòrum creada per adolescents; d'emocionar-nos amb la poesia i música Rromani... i molt més! Tanmateix, les jornades de tallers grupals dinamitzats per La Xixa, ens van obrir la mirada sobre com utilitzar el cos i la reflexió per a qüestionar-nos temes sensibles i d'especial rellevància als entorns escolars.

 

VITA

Des del 2019, la Xixa Teatre està col·laborant en el projecte Radio V.I.T.A., un projecte Erasmus+ elaborat per organitzacions de França, Espanya i Àustria. V.I.T.A. representa una nova metodologia per emprar la ràdio no només com a mitjà de representació i expressió personal, sinó també com una manera creativa d'abordar temes relatius a la inclusió social (com ara l'apoderament, la igualtat, la interculturalitat, la identitat, els valors i els processos democràtics...)


📒 Durant aquest primer semestre del 2021, hem publicat la “Guia per a tallers de radio”, (disponible en tots els idiomes del projecte). A la web del V.I.T.A, aviat estaran disponibles també la col·lecció de casos pràctics realitzats en els tres països socis (tallers que La Xixa va realitzar durant la primavera del 2020), el manual de metodologies utilitzades i el glossari de paraules per a l'apoderament. A més, t'animem a escoltar tots els podcasts sorgits dels tallers V.I.T.A,!

El projecte està a punt d'arribar a la seva fi. Per això, La Xixa va participar a la Conferència Internacional de Viena el passat 25 i 26 de juny, on vam compartir els resultats i les experiències de tot aquest procés. També vam facilitar tallers posant a la pràctica les metodologies V.I.T.A. Esperem pogueu trobar a la web materials del vostre interès!


 

COBU

COBU (Community Building Through Self-*Managed Volunteer Groups) és un projecte Erasmus+ en el qual La Xixa col·labora amb organitzacions d'Hongria, França i Països Baixos. Ens hem unit per preparar als i les futures líders, compartint les seves eines i metodologies i oferint suport durant la fase de creació i facilitació dels seus grups. Aquesta iniciativa neix de la confluència entre el desig dels i les ciutadanes d'implicar-se en les causes que consideren importants i la falta de recursos humans i de temps de les associacions petites per a gestionar les xarxes de voluntaris i voluntàries.


📒 Hem elaborat el manual “Organització petita, impacte gran disponible en anglès

🎭 Actualment estem realitzant la formació Dinamitzadors de Teatre Fòrum Interseccional (suport de l'Ajuntament i Diputació de Barcelona), amb l'objectiu de dotar de les eines necessàries per a dur a terme processos de Teatre Fòrum Interseccional com a tècnica per a la transformació social, el diàleg intercultural i la cultura de pau de manera autònoma.

🎭 El passat.18 de juny vam celebrar la Marató de Teatre Fòrum Intercultural, esdeveniment anual molt especial per la Xixa, on vam presentar les peces treballades amb 6 grups de la formació de dinamitzares. Hi van participar activament unes 150 persones presencialment i en línia. La formació seguirà fins a novembre i tancarà amb la presentació de la Masterclass de Teatre Fòrum.

 

IRIS

La Xixa ha estat partner europea del projecte IRIS, dedicat a l’exploració de la intimitat, les relacions, la interculturalitat en la vida dels joves i dels treballadors juvenils. Tot i que aquestes paraules semblin abstractes, la realitat és que fan referència a experiències força corrents. Et posem alguns exemples:

  • Un jove queda sorprès quan veu dones començant a "coquetejar" per primera vegada en un altre país. Es pregunta si aquest comportament és cultural o personal.

  • Un estudiant senegalès està preocupat perquè no va dur a terme correctament el ritual de salutació francès de besar-se a la galta

  • Un jove participant d’una formació ofereix un regal a una treballadora juvenil, es pregunta si l’hauria d’acceptar o no, i quin significat hauria d’acceptar o declinar.

Per això, si estàs interessada en explorar aquests problemes, la plataforma IRIS és ideal per a tu!

 

GIGI

Gràcies al projecte Green Interculturality, estem realitzant una investigació sobre les estratègies mediambientals urbanes que sorgeixen dels sabers de les poblacions migrants i immigrades a Barcelona. En breu publicarem els resultats, i en base a aquests, realitzarem dos tallers amb el suport de l'Ajuntament el proper semestre 2021, per seguir aprofundint sobre aquesta temàtica. Estigues atenta a les futures actualitzacions!


 

REBELAH

Durant els dies 26-29 de juliol, i en col·laboració amb el programa de Drets de l'Ajuntament de Barcelona, ​​durem a terme el taller "Patrimoni cultural ... Això amb que és menja?", dins el marc del projecte Rebelah. Addicionalment, els primers dies de setembre farem un taller per a persones que treballen amb grups sobre com poden utilitzar el patrimoni cultural com a eina en la seva tasca com a facilitadors/es i agents comunitaris/es. Estigues atenta a les pròximes publicacions!


 

1000LAYERS

Durant el mes de juliol estem realitzant uns taller amb joves de CEPAIM, per desenvolupar el mètode de la identitats creatives, en el marc de el projecte 1000LAYERS - Youth for creative identities, Comptem amb el suport del programa de Joventut de l'Ajuntament i la Comissió Europea. Durant el taller pilot, vam poder crear conjuntament una innovació metodològica a nivell europeu dissenyat especificament per i amb les joves. Apostem per incorporar la teoria dels procesos d'identitat (identity process theory) a les metodologies del teatre de l'oprimit, l'storytelling i el Treball de Processos. Us anem informant de més novetats!


NOUS PROJECTES!

Durant aquest estiu estem començant nous i emocionants projectes, com Performers Go Online i Online Theatre, a partir dels quals estarem desenvolupant metodologies digitals de creació, producció i difusió de les arts escèniques, creades des de i per a entorns virtuals i mixtos. En tots dos projectes posarem el focus en com l'art i el teatre comunitari poden apropiar-se de noves tecnologies i metodologies per a enfortir-se i posicionar-se com a eix estratègic en el desenvolupament cultural de la ciutat.

A més, estarem desenvolupant el projecte VOICE amb l'objectiu de compartir eines amb educadores que treballen amb persones adultes perquè puguin desenvolupar noves competències al voltant de l'ús de la veu i de la comunicació no-verbal. Tanmateix, gràcies al projecte INCLUDED, treballarem l'educació sexual amb adolescents amb habilitats intel·lectuals diverses de forma inclusiva.


Per no perdre't cap novetat, i apuntar-te als pròxims tallers, no dubtis en seguir-nos a les nostres xarxes socials (Facebook, Twitter, Instagram) i subscriure't a la Newsletter!




Comments


  • Facebook - Black Circle
  • Twitter - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
bottom of page